Pedagogisch werkplan van Wendy Nievelstein

 

Gastouder Zoet @ Wendy’s biedt gastouderopvang aan in huiselijke sfeer voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

 

Ik wil kwalitatief goede kinderopvang bieden. Aan de hand van dit pedagogisch plan, kan er continu worden gekeken naar de uitgangspunten van het dagelijks handelen. In de Wet kinderopvang worden vier competenties genoemd. Deze worden in de werkplan duidelijk toegelicht, en er wordt beschreven hoe hier dagelijks mee gewerkt wordt.

 

 

 Fysieke en emotionele veiligheid:

 

Alles begint bij emotionele veiligheid! De basis van waaruit een kind met vertrouwen durft te gaan ontwikkelen en leren.

Het is belangrijk dat een kind zich welkom en veilig bij mij voelt. De meeste kinderen voelen zich prettig en veilig wanneer er ritme en regelmaat is in de verzorging en dagindeling. Vaste rituelen, structuur, ritme en duidelijke regels zorgen ervoor dat een kind zich prettig voelt. Een vertrouwde omgeving met bekende groepsgenootjes dragen bij tot een veilig gevoel en van hieruit kan uw kind zich ook gaan ontwikkelen. Ik vind het erg belangrijk een goede vertrouwensband met de kinderen op te bouwen.

Als een kind zich welbevindt (het naar je zin hebben) (of op je gemak voelen) zal het vol vertrouwen de omgeving gaan ontdekken, ervaringen opdoen en zich spelenderwijs ontwikkelen.

Door het unieke karakter van de gastouderopvang hebben de kinderen hun eigen vertrouwde groep met elke dag dezelfde gastouder
De verzorging hangt af van de leeftijd van het kind en van het kind zelf. Bij de allerkleinste probeer ik het ritme van thuis aan te houden en aandacht aan de verzorging te geven. Bij een groter kind laat ik het kind zelf op ontdekking gaan maar zal ik het kind altijd ondersteunen en helpen daar waar dat nodig blijkt te zijn. Samen met de ouders worden afspraken gemaakt over o.a.: voeding, slapen, zindelijkheid, ziekte, hygiëne, enz. Een goede overdracht, zowel bij het brengen als bij het ophalen van het kind, is dan ook van groot belang.
Voorafgaande aan de opvang bied ik de mogelijkheid aan de ouders om samen met hun kind te komen wennen voor een uurtje. Het kind mag, indien gewenst, ook 2 uurtjes alleen komen wennen. Vaak hebben de oudere kinderen daar behoefte aan, bij baby’s is het vooral voor de ouders en gastouder wennen aan elkaar.

 

 

 

 Persoonlijke competenties:

Hoe stimuleer ik een kind in zijn of haar ontwikkeling?

Elk kind is uniek en maakt een eigen ontwikkeling door. Niets hoeft persé, een kind mag ergens aan meedoen als het daar zin in heeft en aan toe is. Straks op school moeten ze al zoveel, dus hier kijk ik naar wat ze zelf willen. Tijdens de activiteiten die ik de kinderen aan zal bieden, laat ik de verschillende ontwikkelingsgebieden aan bod komen. Ieder kind doet dat dus in een eigen tempo. Ik zal de kinderen begeleiden in hun zelfstandigheid en activiteiten aanbieden aan de behoeften van elk kind.

De verschillende ontwikkelingsgebieden zijn:

  • Motorische ontwikkeling: Fijne motoriek: verven, plakken, kleuren, knippen, puzzelen, kralen rijgen, het openen en dichtmaken van voorwerpen, 1e schrijf en tekenoefeningen, enz.
    Grove motoriek: rollen, klimmen en klauteren, lopen, rennen, springen, fietsen, steppen, bouwen, gooien en vangen, enz.
  • Zintuiglijke ontwikkeling: horen (zoals bijvoorbeeld: geluiden van de rammelaar, geluidspelletjes, instrumentjes) voelen (diverse soorten materiaal voelen zoals ruw en glad materiaal, zand, water, steen, warm en koud enz.) ruiken (geurzakjes, hoe ruikt het eten, dierengeur etc.) proeven (verschillende smaken proeven zoals: zuur, zoet, zout…) zien (spelletjes zoals: ik zie ik zie wat jij niet ziet, wat ligt er op het kleed en wat is er weg?)
  • Taalontwikkeling: luisteren naar verhalen en boekjes lezen, benoemen van voorwerpen en dieren enz., liedjes zingen, vertellen over iets wat een kindje heeft meegebracht, versjes leren, plaatjes kijken en benoemen, letter en woordspelletjes en hoe spreken we alles uit)
  • Kunstzinnige vorming: dansen, fantasiespel, luisteren naar muziek. Beeldende vorming: plakken, kleien, verven, tekenen.

 

 Sociale competenties:
Ik wil ervoor zorgen dat er voldoende tijd en ruimte is voor een kind om op eigen initiatief met andere kinderen te kunnen spelen en zich sociaal te kunnen ontwikkelen. Ieder kind hoort erbij en elk kind mag meedoen. In het spel zijn meerdere ontwikkelingen te zien; zoals het alleen spelen, naast elkaar spelen, samen spelen. Als gastouder stimuleer ik het spelen om ze een plek te bieden waar zij veilig en rustig kunnen spelen en materialen aan te bieden die inspelen op hun interesses. Tijdens samenspel leren kinderen van zich af te bijten, in te schikken en oplossingen zoeken die voor iedereen aanvaardt baar zijn. Bij mij in de opvang zorg ik ervoor dat er een fijne sfeer heerst en er altijd positief wordt gecommuniceerd: benoemen wat er goed gaat en welk gedrag ik graag wil zien.

 

 

De overdracht van normen en waarden:

 

Ik versta onder normen en waarden het verwachtingspatroon van iemand sociale gedrag, zoals respect hebben voor anderen, verantwoordelijkheid nemen en je naasten liefhebben. Ongeacht je afkomst of iets dergelijks. Kinderen krijgen de normen en waarden mee waarin ze opgroeien. Binnen het gezin en in de relatie met de gastouder krijgen kinderen de gelegenheid om normen en waarden eigen te maken. Deze normen en waarden spelen een belangrijke rol bij de vorming van de persoonlijkheid van het kind. Gastouderopvang is een unieke manier van opvang. Het onderscheidt zich door kleinschaligheid en daarmee is het voor ouders mogelijk om als opvoedpartners samen op te trekken. Als gastouder heb ik oog voor de eigenheid van het kind krijgen de kinderen de ruimte om emoties te uiten en geef ik kinderen mee dat iedereen erbij hoort.

 

 

Speelruimte

 

Ik ben voorzien van een verantwoorde en veilige speelruimte om te kunnen spelen, afgestemd op het aantal en de leeftijd van de kinderen. Om de kinderen niet te overprikkelen is de ruimte rustig, zonder drukke kleuren en met veel hout en natuurlijke materialen. Het spelmateriaal is veilig, gevarieerd, uitdagend en stimuleert het sociaal, cognitief, motorisch en creatief spel van een kind. Er is aandacht voor spel, bewegen, muziek en voorlezen.

 

Slaapruimte

 

Voor de kinderen is er een aparte, goed geventileerde slaapkamer beschikbaar gesteld. In de slaapkamer krijgt uw kindje zijn eigen bedje met zijn eigen beddengoed.

 

Buitenspeelmogelijkheden

 

We hebben een mooie ruime tuin waar we kunnen spelen. In de zomer wordt daar van alles neergezet. We hebben een leuke buitenkeuken, fietsjes etc.  Naast ons huis is een mooie speeltuin die in 2024 ook nog helemaal wordt gerenoveerd. Naast deze mogelijkheden zijn wij vaak te vinden in natuurspeeltuinen, kinderboerderijen, boerderijen en bossen.  Over het algemeen zijn wij elke dag buiten, de kids kunnen hun buitenspeelpakjes aan en spelen maar. Lekker plassen stampen of spelen met een waterpomp…noem maar op. Er is zoveel te ontdekken in de natuur!

 

Veiligheid en gezondheid

 

Ik bied de kinderen een hygiënische en veilige omgeving. De opvanglocatie is voorzien van voldoende en goed functionerende rookmelders. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd door middel van een jaarlijkse RI en jaarlijks komt de GGD langs met een onaangekondigd bezoek.

Ik beschik over een erkend EHBO diploma.

 

 

Baby’s

 

Betreft slapen:

Ten eerste zal ik het protocol volgen betreft veilig slapen. Is de baby een buikligger dan maken we hier afspraken over. In de opvang gebruik ik bedden die voldoen aan de wet, de bedjes staan in een rustige ruimte die goed op tempratuur zijn. Baby’s houd ik regelmatig in de gaten. Hiervoor gebruik ik ook een camera. Ik volg het ritme van de baby zijn slaapbehoefte.

 

Voeding:

Krijgt je kindje flesvoeding dan houd ik zoveel mogelijk het ritme aan van het kind. Ik vraag ouders een fles en een afgepaste hoeveelheid poeder mee te geven voor elke voeding. Een reserve voeding is handig, zodat je baby altijd genoeg te eten heeft. De bakjes met poeder moeten worden aangeleverd met een naamsticker. Op de fles moet een sticker zitten met naam en de hoeveelheid water die ik moet toevoegen

Als je kind borstvoeding krijgt kan je zelf komen voeden of je kind afgekolfde melk meegeven.  Zet de naam van je kind op de fles en houd rekening met de richtlijnen voor het veilig bewaren an moedermelk. Als je kolft geef dan een extra portie melk mee voor in de vriezer met hierop datum van kolfen en naam.

Zodra de kinderen overgaan op vast voedsel, gaan ze samen me de andere kinderen in de opvang eten volgens het vaste dagritme.

 

Een baby volgt voor een groot gedeelte het dagritme van thuis, Tijdens deze momenten krijgt de baby alle liefde en aandacht. De voeding, verzorgings- slaapmomenten worden zoveel mogelijk afgestemd op thuis.

Baby’s hebben baat bij vaste patronen, rust, reinheid en regelmaat

 

Om de grove en fijne motoriek van je baby te ontwikkelen, is het van belang dat je baby vaak de gelegenheid krijgt om te reiken, grijpen, schoppen en om vast te houden.

 

Bij baby’s is het belangrijk om hechting te ontwikkelen en zo min mogelijk stress te voorkomen dit bevordert de ontwikkeling

 

Hier zullen de baby’s niet te lang in een wipstoeltje liggen.

 

 

Communicatie 

 

Een goede communicatie is van groot belang. Korte lijnen en snel communiceren vind ik heel prettig. Ik luister goed naar de wensen van de ouders en probeer waar mogelijk te verwezenlijken.

Als er bepaalde zaken besproken moeten worden maken we een afspraak om op een rustig moment te praten.

 

Verder zal de communicatie via de overdracht gaan en overdag updates via wattsapp.

Voor kindjes tot 1 jaar maken we gebruik van een overdrachtsboekje.

 

Wennen

 

Bij het koppelingsgesprek maken we samen afspraken hoe de wenperiode zal gaan. We maken afspraken hoe de wenperiode zal verlopen.

 

Wenperiodes zullen er ongeveer zo uit zien:

  • Een ochtend of middag voor de opvang begint. 1 ouder mag er even bij blijven
  • Of meerdere dagen een paar uurtjes

We bouwen de uurtjes oop

Bijv: 1e wendag 2 uur, 2e wendag 3 uurtjes, 3e wendag 4uur

 

Ook bij de eerste wendag mag 1 ouder erbij blijven.